Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook
produkty
Półgęsek zwany też półgąskiem lub pierśnikiem

Chrupiąca, złocista skórka, kuszący aromat wędzonego mięsa – pomorski półgęsek to prawdziwa rozkosz nawet dla najbardziej wyrafinowanego podniebienia.

Od kilku lat woj. kujawsko-pomorskie wyrasta na jeden z najbardziej aktywnych polskich regionów w ruchu slow food, którego głównym celem jest ochrona tradycyjnej kuchni. To tutaj odbywa się co roku jedna z najważniejszych imprez dla smakoszów w Polsce, czyli Festiwal Smaku w Grucznie. Coraz większą popularność zdobywają też regionalne festyny kulinarne organizowane w dzień św. Marcina, z okazji Narodowego Święta Niepodległości.
Na obu imprezach główną atrakcją, przyciągającą zawsze tłumy osób chętnych do degustacji, jest półgęsek, zwany też półgąskiem lub pierśnikiem. Ta popularna w kuchni staropolskiej potrawa jest nierozdzielnie związana z regionem Kujaw i Pomorza, gdzie hodowla gęsi ma długą i bogatą tradycję. W przeciwieństwie do półgęsków litewskich, przyrządzanych z połówki gęsiego korpusu, te pomorskie są wykonywane wyłącznie z najdelikatniejszego mięsa z piersi. Proces peklowania, suszenia i wędzenia gęsiego mięsiwa w dymie – uzyskiwanym wyłącznie z drzew liściastych i owocowych – był w regionie doskonalony przez stulecia.
W 2006 roku kujawsko-pomorski pierśnik został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Potwierdziło to renomę tego przysmaku – niegdyś uznawanego za rarytas i goszczącego wyłącznie na stołach szlachty, mieszczan i najbogatszych chłopów. Współcześnie woj. kujawsko-pomorskie postanowiło go spopularyzować i wprowadzić do przeciętnej polskiej kuchni – zwłaszcza, że gęsie mięso jest wyjątkowo zdrowe. Zawiera dziesięć razy mniej tłuszczu niż wieprzowina, za to dużo korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego spożycie gęsiny poprawia nastrój, ma moc rozgrzewającą oraz działa jak… afrodyzjak. W gęsim mięsie powinny też zasmakować osoby ceniące wartości ekologiczne. Hodowla tych ptaków nie ma charakteru „fermowego” – stadka gęsi są wypasane na pastwiskach i jedzą tylko naturalne pasze.

Mniszek bronisławski

Syrop z mniszka lekarskiego, znany też pod wdzięczną nazwą "miodek majowy", posiada wiele dobroczynnych dla organizmu właściwości. Ten wywar z kwiatów mlecza z dodatkiem cukru i soku z cytryny leczy infekcje, przeziębienie, pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, działa moczopędnie, a także... podnosi libido.

Podpiwek kujawski

GRAND PRIX FESTIWALU SMAKU w Grucznie 2011 dla historycznego trunku.

Dzięgielówka

Aromat ziół i nagrzanych słońcem letnich łąk zamknięty w butelce – dzięgielówka oferuje wielbicielom tradycyjnych polskich nalewek niezwykłe doznania smakowe.



Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi