Rolnicy z województwa kujawsko-pomorskiego przecierali szlaki w zakresie ekologicznego gospodarowania w III RP. W 1989 roku powstało tu pierwsze w kraju Stowarzyszenie Producentów Żywności Ekologicznej „Ekoland”. Na przestrzeni lat rozwinęło ono swoją działalność i obecnie zrzesza producentów z całej Polski. Na terenie naszego województwa powstały również pierwsze przetwórnie ekologiczne w kraju m.in. wytwórnia makaronu BIO, Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Produkcyjne Rolmięs, Żywność Ekologiczna Bio FOOD.
Sukcesywnie wzrasta liczba gospodarstw ekologicznych w regionie. W 2003 r. w województwie kujawsko-pomorskim działały 62 certyfikowane gospodarstwa tego typu. W 2011 r. było ich już 385. Baza kujawsko-pomorskich gospodarstw ekologicznych jest dostępna tutaj. Można w niej znaleźć dane kontaktowe do poszczególnych gospodarstw, a także informacje, jakiego typu produkty roślinne i zwierzęce dany rolnik oferuje.
| Dane kontaktowe | |
| Osoba kontaktowa | Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego: specjalista ds. rolnictwa ekologicznego i ochrony środowiska Agnieszka Dobosz-Idzik |
| Telefon | 52 386 72 42 |
| agnieszka.dobosz@kpodr.pl | |
| WWW | http://ekologia.kpodr.pl |
| Miejscowość | Minikowo |