Aktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieśAktywnawieś: rękodzieło,twórcy ludowi,agroturystyka,kujawsko-pomorska wieś
polub nasz profil na facebook
Zarejestrowane produkty tradycyjne

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły

Ta gęsta masa o słodko-kwaskowym smaku jest efektem smażenia śliwek węgierek nawet przez 3 dni. Warto wspomnieć o historii tego urzekającego swym smakiem i aromatem produktu. Już w XVI wieku znana była metoda przygotowywania powideł poprzez rozgotowywanie oraz zagęszczanie owoców śliw. Tradycyjnie smażono je w miedzianych kotłach, nazywanych również kuprowymi. Jednak przełom w produkcji nastąpił na pograniczu wieku XIX oraz XX. W Dolinie Dolnej Wisły w zaskakująco szybkim tempie rozwinęło się sadnictwo. Szacuje się, że istniało wówczas nawet 2 tysiące sadów przydomowych. Owoce były wykorzystywane w domowej gastronomii, natomiast ich nadwyżkę sprzedawano do miast. Sadownikom szczególnie spodobała się bardzo odporna na warunki atmosferyczne oraz szkodniki odmiana śliwki, nazywana węgierką. Jej pestki w bardzo szybki i łatwy sposób można było oddzielić od miąższu, dzięki czemu ułatwiały one prace kuchenne. Zaczęto więc według receptury sprzed wieków przygotowywać powidła. Gotową masę zapiekano w plecach chlebowych, dzięki czemu na powierzchni powstawała spieczona, słodka ochronna skorupka, a całą zawartość konsumowano nawet 3 lata po przygotowaniu.
Zdarzało się również przygotowywanie tej słodkiej masy wraz pestkami. Jedna z lokalnych odmian śliwki węgierki była kłopotliwa w drylowaniu, przez co łatwiejszym sposobem było wrzucanie całej śliwki do gotujących kotłów. Poprzez ten proces powstawał bardziej wytrawny smak powideł, nadający im nutę goryczki i oryginalny posmak.

Obecnie obserwuje się renesans tradycji smażenia powideł śliwkowych w wielu miejscowościach leżących na obszarze Doliny Dolnej Wisły. Warto odwiedzić te tereny późnym latem i wziąć udział w jednej z organizowanych tu co roku śliwkowych imprez. We wrześniu w Nowem odbywają się na przykład Śliwkowe Spotkania. To okazja do poznania dawnych kulinarnych tradycji i zakupu miejscowych powideł. Ten lokalny przysmak przygotowuje się podczas imprezy na oczach widzów – wykorzystując „kuprowe” kotły.

Więcej informacji na: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Powidla-sliwkowe-z-Doliny-Dolnej-Wisly



Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Stronę internetową dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucja odpowiedzialna za treść – Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi