Te złociste drożdżowe bułeczki z grzybowym farszem w Borach Tucholskich uważane są za wyjątkowy rarytas. Borowiacy przygotowują je na rodzinne uroczystości oraz na kolację wigilijną. |
W kuchniach gospodyń wiejskich swego czasu często wisiały makatki z napisem „Każda gospodyni cuda z kaczki czyni”. Jednym z takich kulinarnych cudów jest kaczka nadziewana farszem z wątróbki, bułki, drobno posiekanej cebulki i natki pietruszki. |
Kawa – od XVIII wieku coraz bardziej popularna w Polsce – była napojem dość drogim. Wśród mieszkańców kujawskiej wsi popularny był tańszy zamiennik „małej czarnej” – kawa zbożowa, wytwarzana z palonego jęczmienia. |
Ten ciemny, musujący napój znakomicie smakuje zwłaszcza w upalne dni. Jak go przyrządzić samodzielnie w domu i przypomnieć sobie czasy, gdy w trakcie żniw dorośli po pracowitym dniu orzeźwiali się piwem, a dzieci i młodzież podpiwkiem? Służymy przepisem.
|